Nederlands-Indië is tot 1949 gekoloniseerd door Nederland. In dit omvangrijke eilandenrijk woonden in 1940 meer dan 60 miljoen inheemse mensen (vroeger werden ze ‘inlanders’ genoemd), bestuurd door een kwart miljoen mensen van voornamelijk Nederlandse afkomst. Veel (blanke) Nederlanders in Indië trouwden met iemand van inheemse afkomst. Voor beide groepen (volbloed blanken die in Nederlands-Indië woonden en mensen van gemengd bloed) werd de term Indische Nederlander gebruikt.
Een Indisch-Nederlandse
familie van gemengd bloed
Bij het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog woonden er tussen de dertig- en vijfendertigduizend Indische Nederlanders en een klein aantal ‘inlanders’ in Nederland. Om allerlei redenen (bijvoorbeeld om er hoger onderwijs te kunnen volgen) waren ze meestal tijdelijk in Nederland met de bedoeling om weer terug te gaan naar Indië. Die plannen vielen door de bezetting door de Duitsers in het water.
Hoe ervoeren zij de oorlog tegen en de bezetting door de Duitsers, een oorlog die de hunne niet was? Hoe reageerden bijvoorbeeld de leden van Perhimpunan Indonesia op de bezetting van Nederland, een land dat zij als hun vijand zagen? Al in de jaren dertig streden zij immers voor een vrij en onhankelijk Indonesië, los van Nederland?
De vijf mensen op de foto hierboven hebben allemaal een Indische/Indonesische achtergrond en zijn allemaal geïnterviewd. Ze geven allemaal antwoord op de volgende vragen:
Opdracht:
Jullie werken in groepjes één van de vijf interviews uit. Luister goed naar de antwoorden op de vragen en maak er een persoonlijk verhaal van: vertel het alsof het jullie is overkomen. Verwerk het verhaal op een creatieve manier. Dat kan een Powerpoint-presentatie zijn, een affiche, een rap, een Facebookpagina, een nagespeeld televisie- of radio-interview, enz. enz.
Door jullie aanpak blijven de verhalen van de drie mannen en twee vrouwen levend. Daar komt bij dat je zelf in de huid kruipt van de geinterviewden en daardoor beter begrijpt hoe ze de oorlog hebben beleefd.