Nederland is een democratie. Er vinden dan ook met regelmaat verkiezingen plaats: op gemeentelijke, provinciaal, nationaal en internationaal niveau. Wanneer deze verkiezingen plaatsvinden kun je onder andere vinden op de website van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Het doel van het Instituut is om de Nederlandse burgers zoveel mogelijk te betrekken bij deze verkiezingen, vooral die groepen die in de politiek ondervertegenwoordigd zijn. Volgens de IPP zijn dat vrouwen, jongeren en allochtonen. Om met name de jongeren bij de politiek te betrekken organiseert het IPP in verkiezingstijd schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs: de Scholierenverkiezingen.
Wanneer vinden de verkiezingen plaats? De eerstvolgende scholierenverkiezingen gaan over de gemeenteraad en vinden plaats in maart 2010 (vrijwel zeker op 1 en 2 maart, direct voorafgaande aan de echte verkiezingen op 3 maart)
Zo meld je je school aan. Iedere school in het middelbaar onderwijs kan aan de scholierenverkiezingen meedoen. Alleen docenten kunnen de school aanmelden. Dat gaat via een digitaal formulier op de website van het IPP. Na aanmelding -en goedkeuring van deelname- ontvangt de docent een link met inloggegevens naar een eigen online beheerpagina. Daar kan de docent de gegevens controleren, de oproepkaarten voor de leerlingen uitprinten en eventueel extra oproepkaarten aanvragen. Met deze unieke oproepkaart kunnen jullie vervolgens je digitale stem uitbrengen.
Hoe organiseer je de verkiezingen bij jullie op school? Op de website van IPP vind je een praktisch handleiding voor de organisatie van de verkiezingen bij jullie op school. De handleiding is eigenlijk voor de leerkracht bedoeld, maar is ook heel geschikt als informatiebron voor jullie, bijvoorbeeld waar je op moet letten bij het kiezen van leden van het stembureau en hoe je de computer als stemhokje kunt gebruiken. Het PDF bestand vind je onder deze link http://www.scholierenverkiezingen.nl/Praktische-handleiding-2009
Waar vind ik nog meer informatie? Op de website http://www.scholierenverkiezingen.nl/ kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om aan de verkiezingen mee te doen.
Op de website http://www.publiek-politiek.nl/ vind je algemene informatie over het IPP en de activiteiten die het Instituut organiseert en ondersteunt. Zoals bijvoorbeeld over de kindergemeenteraad, het burgerinitiatief en de PDA-enquête. De PDA- enquête is een makkelijke en snelle manier om te enquêteren met behulp van kleine handcomputers: PDA’s (Personal Digital Assistants). Zo kun je de straat of het schoolplein op gaan om voorbijgangers of andere jongeren te vragen op wie ze gaan stemmen en waarom.
Lesmateriaal Het IPP heeft rondom de verkiezing voor het Europees Parlement een speciale onderwijskrant gemaakt, voor havo/vwo en één voor het vmbo. Onder de menuknop Lesmateriaal kun je een overzicht van de onderwijskranten vinden. Handig om tegen de tijd van de gemeenteraadverkiezingen even te kijken of er daarover een speciale onderwijskrant is uitgebracht.
Gastlessen Stem je op een partij vanwege hun politieke standpunten? Of stem je op een politicus/politica omdat hij/zij ‘zo’n lekker kontje’ heeft? Aan jou het antwoord. Maar wil je eerst goed worden geïnformeerd worden over wat de partijen jou te bieden hebben, dan heeft de IPP een pool van jonge gastdocenten beschikbaar die op enthousiaste manier over hun onderwerp kunnen vertellen.
Weetje: De scholierenverkiezingen worden mogelijk gemaakt door de Europese Commissie
En verder: Ben je door de scholierenverkiezingen nog nieuwsgieriger geworden naar de werking van onze democratie? Bezoek dan eens de website http://www.dehaagsetribune.nl/ en organiseer samen met je docent een onderhoudend dagje politiek Den Haag op het Binnenhof. Bekijk het filmpje hieronder om een indruk te krijgen wat je op zo’n dag gaat doen: