De kringloop van water

AardeAls je vanuit de ruimte naar onze planeet kijkt, is het eigenlijk onbegrijpelijk dat wij onze planeet Aarde noemen. De Aarde ziet er vanuit de ruimte namelijk blauw uit. Dat komt omdat 70% van onze planeet bedekt is met water. Eigenlijk had onze planeet dus Water moeten heten.

Het grootste deel van al het water op de wereld is zout. Het bevindt zich in zeeën en oceanen.
Slechts een klein deel is zoet en drinkbaar. Het meeste zoete water bevindt zich ook nog ondergronds.
Samen bevatten de zeeën 1,347 triljoen liter water (triljoen = miljoen x miljoen x miljoen, een 1 met 18 nullen), oftewel 1.347.000.000.000.000.000 liter.
Als al het water gelijkmatig over het hele aardoppervlak wordt verdeeld, zou het water overal 3900 meter hoog staan.
Elke liter oceaanwater bevat 35 gram zout. Als we al het zout uit de oceanen zouden halen, zou de aarde met een laag zout van 165 meter dik bedekt worden!

Verdeling van water
Onderstaande grafiek laat zien hoe het water verdeeld is op de wereld:

97% van al het water is zout.
3% van al het water is zoet.

Van het zoete water zit tweederde (68,7%) vast in ijskappen en gletsjers.
Een derde zit in de bodem (30,1%).
Minder dan een procent bevindt zich elders (0,9%) (bijvoorbeeld in gesteente).
En 0,3% staat in verbinding met de openlucht (oppervlaktewater: meren, moerassen en rivieren).

Ons drinkwater wordt gemaakt van grondwater en oppervlaktewater.

Als je al het water op aarde vergelijkt met een volle badkuip, dan is het zoete water waar wij over kunnen beschikken te vergelijken met één theelepeltje uit die badkuip!

Bijzondere stof
Water is een heel bijzondere stof. Het is de enige stof die zowel in vaste vorm (ijs), in vloeibare vorm (water) als in dampvorm (waterdamp) op de aarde aanwezig is. Het is ook de enige stof die nooit opraakt. De hoeveelheid water op aarde blijft steeds hetzelfde. Het water dat jij nu gebruikt kan hetzelfde water zijn dat de slaven dronken in Egypte tijdens de bouw van de piramides of dat de dinosauriërs miljoenen jaren geleden dronken!

Waterkringloop
Het water op aarde maakt deel uit van een kringloop. Afwisselend is het damp, water of ijs. Water verdampt als de zon schijnt, vormt wolken en valt als regen of sneeuw weer op aarde. Daar stroomt het water via de grond of via rivieren langzaam weer terug naar zee. Steeds opnieuw herhaalt het water deze weg.

Zonder water geen leven
Water is op twee manieren belangrijk voor het leven.  

  1. De cellen waaruit elk organisme (planten, dieren, mensen) is opgebouwd, bestaan voor het grootste deel uit water. De mens bestaat voor 70% uit water. Bananen bestaan voor 75% uit water, kool bestaat zelfs voor 92% uit water. En zelfs zoiets droogs als haver of beschuitkruimels bestaat nog voor 5% uit water.
    Water is zo verschrikkelijk belangrijk omdat het voedingsstoffen oplost en deze naar de hele kleine cellen brengt waaruit planten, dieren en mensen zijn opgebouwd.
  2. Een levend organisme heeft water nodig. Planten die geen water krijgen, verdorren. Mensen die geen water krijgen, gaan binnen een paar dagen dood. Ons lichaam heeft elke dag anderhalf tot twee liter water nodig.