In warme gebieden met veel zon is het mogelijk om te koken met zonnehitte. Vooral in gebieden waar men moeilijk aan brandstof kan komen is dit een ideaal alternatief. Er zijn verschillende apparaten die je hiervoor kunt gebruiken. Ze werken op de volgende manier. Ze vangen het zonlicht op en weerkaatsen dit naar één plek. Op die plek zet men een pan met voedsel om te koken. Voedsel dat klaar is kan warm gehouden worden in een hooikist.
Hooikist
Koken op zonne-energie kan alleen overdag. De zon moet wel regelmatig schijnen. Om de gebruikers toch de mogelijkheid te geven 's avonds warm te eten en 's middags te koken, kan een zogenaamde hooikist gebruikt worden. Het principe is simpel. Je maakt een kist of mand van hout, riet of ander materiaal. De kist is iets groter dan de pan die in de kist warm gehouden moet worden. In de kist maak je een isolatiebedje van bijvoorbeeld dekens, schapenwol, hooi of ander materiaal dat ter plekke aanwezig is. Na het koken kan het voedsel urenlang in de kist warm gehouden worden. Een bijkomend voordeel is dat eten in de kist kan nagaren. Je kookt bijvoorbeeld rijst met de zonnekoker. Na vijf minuten plaats je de pan met rijst in de hooikist en een half uur later is de rijst gaar. De zonnekoker kan vervolgens weer voor de bereiding van een ander gerecht gebruikt worden.
Solar cooker
Dit is een opvouwbare kartonnen bak die is bedekt met aluminiumfolie dat zonlicht reflecteert. Op de plek waar de zonnestralen samenkomen staat een zwarte pan. Iets wat zwart is neemt het beste warmte op. Om die pan zit een zak speciaal doorzichtig plastic dat tegen de hitte kan.
Deze combinatie zorgt ervoor dat de temperatuur in de CooKit op kan lopen tot wel 90 graden. Hierdoor is de CooKit geschikt om eten te koken.
De CooKit is zeer licht in gewicht (700 gram) en opvouwbaar (afmetingen: 35 x 35 cm). Na 2 á 3 uur koken zijn de meeste gerechten klaar. De kwaliteit is uitstekend.
Ook is het toestel goed te gebruiken om water mee te verhitten. Door het verhitten worden de bacteriën die in het water zitten gedood. Je wordt dus niet meer ziek van de bacteriën die vaak in het water zitten.

Een kookdoos bestaat uit een geïsoleerde kist met zwarte binnenkant en een afdekking van glas of doorzichtige folie. Een spiegel op het deksel van de kist voorziet de kookdoos van extra zonlicht. De temperatuur loopt ongeveer op tot 120 graden Celsius. Genoeg om een pan eten klaar te stomen. De allerbeste, maar ook allerduurste kookdozen halen temperaturen tot bijna 200 graden Celsius.
Voordelen van de kookdoos zijn de lage kosten, de eenvoudige constructie en het gebruikersgemak. Verder zijn kookdozen veilig in gebruik. Je moet wel voorzichtig zijn met de spiegel en het glas. Als je het gerecht wilt roeren moet je de deksel open doen. Hierdoor ontsnapt veel warmte en duurt het langer voor het gerecht klaar is.
Paraboolkoker
De glanzende schotelspiegels zorgen ervoor dat de zonnestralen in één punt samenkomen. Dit punt heet het brandpunt. Rond dat brandpunt is een kookrekje gemaakt. Hierop wordt een zwarte pan met het te bereiden eten geplaatst. De zonnestralen hebben samen de kracht van een kleine gaspit.
Deze oven is duurder, maar kookt sneller dan een kookdoos. De temperatuur loopt erin op tot meer dan 200 graden. Een stuk papier dat in het brandpunt wordt gehouden vliegt al snel in brand. Men kan dan ook in deze parabool (=schotelvormige spiegel) braden en frituren. Een zonneoven werkt even snel als een andere warmtebron waarop gekookt wordt. De kosten van een parabool bedragen zo'n 90 euro.
Nadelen: De gebruikers moeten erop letten dat ze niet in de zonnestralen kijken. Het wordt aanbevolen een sterke zonnebril te dragen.
|