ja_mageia

Bron: dhabiha

Het vlees dat moslims wel eten moet van gezonde dieren zijn die een goed leven hebben gehad. Ook moet het vlees komen van een dier dat geslacht is volgens de islamitische voorschriften. Deze voorschriften staan bekend onder de naam 'dhabiha':

  • de slager van zowel runderen, schapen als gevogelte, is een moslim die bekwaam is in het slachten;
  • het moet worden gedaan met een scherp mes op een reine slachtplaats;
  • voor het slachten wordt een gebed uitgesproken;
  • in één beweging worden de halsslagader, de zenuwbanen en de luchtpijp doorgesneden. Het dier verliest zijn bewustzijn, het hart stopt met kloppen en het karkas kan direct leegbloeden.

De profeet Mohammed had met het invoeren van deze slachtregels de bedoeling de gelovige elke keer opnieuw te laten stilstaan bij het feit dat de schepper, Allah, de enige is die leven mag geven en nemen.

In Europa is het tegenwoordig niet meer toegestaan dat dieren zonder verdoving worden gedood, daardoor zijn er nu wel een aantal verdovingsmiddelen toegestaan bij een rituele slachting. Het dier mag alleen niet al bijna dood zijn, of dood gaan voordat het wordt geslacht.