Fatima Mernissi
Fatima Mernissi (Rabat, 1940) is een Marokkaanse sociologe en hoogleraar die zich inzet voor gelijkberechtiging van man en vrouw. Ze trekt de vrouwonvriendelijke Hadith in twijfel. De Hadith zijn de vastgelegde overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van Mohammed. Ze bekritiseert de ondergeschikte positie van de vrouw in de Marokkaanse samenleving omdat ze in de koran geen reden voor ongelijke behandeling kan terugvinden. Verder heeft ze onderzoek gedaan naar de invloed van satelliettelevisie in de Arabische wereld.
De Britse krant The Guardian vond Fatima Mernissi één van de honderd meest invloedrijke activisten in de wereld, samen met Oprah Winfrey en Shirin Ebadi (Iraanse advocate en Nobelprijswinnaar).
Mernissi heeft een aantal boeken geschreven en een tiental artikelen in tijdschriften. In 2004 won zij de Erasmusprijs samen met Sadik al-Azm en Abdulkarim Soroush. Mernissi strijd voor vrouwenemancipatie, waarin zij een belangrijk middel ziet om de islam te moderniseren. Ze heeft een plaats veroverd op het internationale podium en wordt veel gevraagd voor conferenties.
Weinig boeken van de hand van islamitische auteurs die in de jaren negentig in het Westen zijn gepubliceerd, zijn zo geprezen als haar boek Islam en democratie. Westerlingen hebben dit boek vrijwel unaniem onthaald als een moedige uiting van een moderne, liberale, vrouwelijke moslim.
Andere boeken van haar hand zijn:
* De politieke harem: vrouwen en de profeet
* Sultanes: de macht van vrouwen in de wereld van de islam
* Het verboden dakterras: verhalen uit mijn jeugd in de harem
* Vrouwen in Marokko aan het woord
* Achter de sluier: De islam en de strijd tussen de seksen