De rechten van moslima's op een rij
Op de website www.moslima.nl heeft Abdullah Haselhoef op een rijtje gezet wat de Islam zegt over vrouwenrechten, eerwraak, educatie, vrije partnerkeuze, maagdenvlies mythe, het orgasme, echtscheiding, tweede vrouw, politieke loopbaan, huishouding, bezit en de eigen achternaam. Over deze onderwerpen worden vaak discussies gevoerd zonder dat mensen weten hoe het nu precies zit. Haselhoef vindt het belangrijk dat zowel westerse feministes als moslima’s zich goed op de hoogte moeten stellen wat de Islam over deze onderwerpen zegt.
Haselhoef begint met de opmerking dat Islam niet hetzelfde is als cultuur. Hij wijst erop dat protestanten en katholieken verschillend met hun christelijke geloof omgaan. Zo is het ook met moslims. Hij vervolgt:
“Helaas is het zo dat het onrecht wat vrouwen wordt aangedaan door sommige moslims en andersgelovigen toegeschreven wordt aan de Islam. De sterke invloed van de middeleeuwse mediterrane cultuur, het gebrek aan algemene ontwikkeling en welvaart heeft zijn sporen achtergelaten in de wijze waarop sommige moslims uit arme landen denken over het recht van vrouwen”.
Wat zeggen de bronnen van de Islam zelf over vrouwenrechten?
Eer- en bloedwraak
De profeet Mohammed heeft dit verboden. Zelfs als iemand zijn vrouw zou betrappen op overspel dan heeft de echtgenoot op geen enkele manier het recht of excuus om zijn vrouw te vermoorden maar wordt het huwelijk ontbonden. (Koran hoofdstuk 24 vers 4 tot 20)
Recht op educatie
Het eerste woord waarmee de openbaring van de Koran begon was 'Iqrah' wat betekent 'lees'. De vrouwen van de profeet gaven bijvoorbeeld les aan mannen over de Islam. Zo heeft de profeet over studeren en het zoeken naar kennis gezegd dat het een verplichting is voor mannen en vrouwen van hun wieg tot aan het graf.
Recht op vrije partnerkeuze
De profeet Mohammed ontbond huwelijken die gesloten waren tegen de wil van de vrouw. Khadiyyah de eerste vrouw van de profeet was niet alleen 15 jaar ouder dan hij was, maar zij vroeg de profeet zelf ten huwelijk. Het recht op liefde en vrije partnerkeuze is essentieel in de Islam.
De maagdenvliesmythe
Het maagdenvlies bestaat niet. Wat wel bestaat is een opstaand randje in de vagina wat mogelijkerwijze bij een vrouw kan gaan bloeden als zij voor het eerst intiem seksueel contact heeft en zij daarbij gespannen of vooraf onvoldoende gestimuleerd is. De profeet heeft zelf het voorbeeld gegeven door te trouwen met een vrouw die geen maagd was.
Het recht op orgasme
De profeet heeft gezegd dat mannen zich niet als een wilde ezel op hun vrouw moeten storten. Maar dat zij door middel van het creëren van voorspel elkaar in de juiste stemming moeten brengen. En dat wanneer een man zijn hoogtepunt bereikt heeft hij zijn vrouw niet onbevredigd mag laten.
Het recht op echtscheiding
Een vrouw kwam na de profeet en vertelde dat zij haar man verafschuwde en niet meer met hem wilde samenleven. De profeet ontbond het huwelijk.
Het recht op een politieke loopbaan
Een vrouw heeft het recht om over welke zaak dan ook van openbaar belang haar opinie te uiten en deel te nemen aan het politiek proces. Niets verbiedt de vrouw een hoog politiek ambt te bekleden.
Het recht op hulp in de huishouding van mannelijke gezinsleden
De profeet Mohammed gaf het goede voorbeeld aan mannen door zijn eigen hemden te herstellen. Het huishouden is geen plicht voor de vrouw maar de man dient zorg te dragen dat het huishouden gebeurt. Evenmin is het zogen van een kind geen verplichting voor de vrouw. Het feit dat een vrouw kookt, zorgt voor de kinderen en haar echtgenoot is geen religieuze verplichting maar louter goedheid van haar.
Recht op bezit
Al het bezit van een vrouw, haar geld en hetgeen wat zij nog zal verdienen blijft ten allen tijde haar eigendom en is onvervreemdbaar. De man is verplicht om voor de vrouw te zorgen ook al verdient hij minder dan zij. Vanzelfsprekend mag een vrouw vanuit haar goedheid geld aan haar man geven, maar dit kan slechts op vrijwillige basis. Dit verklaart ook het verschil in het erfrecht. Het erfdeel dat een man ontvangt dient hij te delen met zijn gezin. Het erfdeel dat een vrouw ontvangt is voor haar alleen.
Recht op eigen achternaam
De naam die je als vrouw krijgt van je ouders is een deel van je identiteit. Het opgeven van je eigennaam is het opgeven van een deel van je identiteit. Islamitische vrouwen hebben het recht om hun eigen naam te blijven voeren nadat zij getrouwd zijn.
Recht op een nieuwe start na echtscheiding
In de islam gaan de kinderen na hun 7e levensjaar naar de vader die vervolgens volledig verantwoordelijk gesteld wordt voor de zorg van de kinderen. Dit stelt de vrouw in de gelegenheid om veel gemakkelijker (zonder kinderen) een nieuw leven op te bouwen eventueel met een nieuwe levenspartner.
Haselhoef concludeert:
Het feit dat er elke dag auto-ongelukken gebeuren betekent niet dat men alle verkeersregels en verkeersborden moet afschaffen. Het feit dat er verkeersslachtoffers vallen heeft in veel gevallen te maken onbekendheid met de verkeersregels, het niet nakomen van deze verkeersregels of roekeloos rijgedrag.
Zo is het ook met betrekkinng tot de rechten die islamitische vrouwen hebben. Islamitische regels en adviezen worden vaak niet nageleefd wegens onbekendheid met de regels, gemakzucht en soms zelfs wreedheid van sommige mannen. Wil men iets doen aan de rechten van moslimvrouwen dan dienen moslims de hand in eigen boezem te steken en te kiezen voor het geloof . Dit kan indruisen tegen de cultuur die vrouwen onderdrukt.
Wil men de positie van moslimvrouwen werkelijk veranderen dan is het meest belangrijke dat andersgelovigen het valse superioriteitsgevoel, wat sommigen van hen uiten via hoogmoed, arrogantie en meewarige blikken, achterwege laten. Islamitische vrouwen - met of zonder hoofddoek - moeten met respect worden behandeld en als gelijkwaardig worden geaccepteerd. Ze moeten dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, zonder dat zij een deel van hun identiteit hiervoor hoeven op te geven.