De mens is net als de islamitische geometrie
Persbericht ECHO award april 2006
Studente Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit van Delft Sara Emami (foto rechts) heeft de Bèta-techniek Award gewonnen, een jaarlijkse landelijke prijs voor veelbelovende allochtone studenten, uitgereikt door stichting Echo. Ze is gefascineerd door architectuur en Islamitische kunsten. Deze fascinatie gebruikte ze om nieuwe inzichten te verkrijgen. Zo past zij de concepten van Islamitische geometrie toe in haar eigen leven.
Over zichzelf zegt Sara
"Ik ben Sara Emami, 23 jaar en 6e jaars Industrieel Ontwerpen studente.
Ik ben geboren in Iran, maar woon sinds mijn 1e in Nederland.
Ik ben dus zo goed als Nederlands, maar mijn Iraanse afkomst vormt ook een belangrijk deel
van mijn leven. Ik probeer altijd een compromis te sluiten en mijn weg te vinden tussen de twee culturen waarin ik me bevind. Ik wil graag laten zien dat diversiteit meer is dan alleen multiculturaliteit. Namelijk dat het ons rijkdom verschaft en essentieel is voor het in balans houden van de harmonie van onze samenleving."
Interview met Sara
vraag: Je bent uitgeroepen tot één van de allochtone studenten van het jaar én tot maatschappelijk voorbeeld voor anderen. Wat vind je daarvan?
"Ik voel me niet dé allochtone student van Nederland. Ik heb gewoon de kans gekregen mijn ideeën uit te dragen."
vraag: Het ging de jury dus om ideeën en niet om ontwerpen of uitvindingen?
"Het ging er bij de wedstrijd om dat we aangaven hoe wij dachten dat Nederland een betere kenniseconomie kon krijgen. Als Industrieel Ontwerper dacht ik eerst nog dat ze een mooi ontworpen product van me zouden willen zien waarmee ik een concrete bijdrage aan de samenleving kan leveren. Maar ik heb een presentatie gegeven over islamitische geometrie, de filosofie daarachter en hoe die gebruikt kan worden in de wetenschap en de maatschappij."
vraag: Hoezo islamitische geometrie?
"Op mijn twaalfde ging ik voor het eerst terug naar mijn geboorteland, Iran. Ik raakte gefascineerd door de cirkels op moskeeën die samen patronen vormen. Het zijn ontzettend ingewikkelde patronen, maar ze zijn wel harmonieus met elkaar verbonden. Naast harmonie en eenheid staat het belangrijkste basiselement, namelijk de cirkel, symbool voor oneindigheid, omdat er geen begin en einde aan zit."
vraag: We zouden dus meer in termen van cirkels moeten denken?
'Nee, niet per se in termen van cirkels, maar het is belangrijk om patronen te herkennen en daardoor het basiselement beter te kunnen begrijpen. De cirkel symboliseert dit basiselement. Bovendien ontstaan door het herhalen van de cirkels eindeloos veel mogelijkheden. Je moet dus ook niet te snel denken dat iets niet kan. Dit geldt in de wetenschap, maar ook in de rest van de maatschappij. Daarnaast vind ik dat de verschillen tussen mensen met verschillende achtergronden te vaak benadrukt worden. De mens is universeel en het basiselement is de cirkel, net als in de islamitische geometrie. Mensen moeten daarom niet bang zijn voor elkaar, maar open staan voor elkaars ideeën."
Arabische patronen zijn vaak ingewikkeld uitziende geometrische patronen met de cirkel als bron, het eerste begin. Vaak wordt in deze patronen de schepping uitgedrukt.
bron: http://www.delta.tudelft.nl/artikel/-de-mens-is-net-als-de-islamitische-geometrie/15642