Dood en begraven

In de Nederlandse 'wet op lijkbezorging' is geregeld dat gemeentes voor overledenen van alle geloofsrichtingen een laatste rustplek moeten bieden. Dus ook voor moslims. Over het algemeen willen moslims in hun geboorteland worden begraven, volgens de islamitische regels. Maar voor meer en meer moslims is Nederland hun geboorteland en zij willen hier ook begraven worden.

Islamitische begraafplaats in Salé in Marokko en een islamitisch graf op Nederlandse begraafplaats

Het is daarbij niet ongebruikelijk dat moslims dan een plekje vinden op de algemene begraafplaats, samen met mensen van andere gezindten. Maar aan deze praktijk kleven bezwaren: niet alle islamitische begrafenisregels kunnen worden uitgevoerd. Het grootste probleem is de Nederlandse regel over het ruimen van het graf. Dit gebeurt om ruimte te maken, meestal na tien jaar, waarna de overblijfselen van de overledenen worden verbrand. Maar voor moslims is dat ruimen en verbranden een schrikbeeld. Een overledene moet in zijn of haar graf kunnen rusten tot de Dag des Oordeels. In islamitische landen behoren de begraafplaatsen om die reden dan ook aan de doden. De levenden kunnen ze dan daar bezoeken.

Eén van de manieren om het probleem op te lossen, is een aparte plek op de begraafplaats, waar de graven niet worden geruimd. Een andere oplossing is het inrichten van aparte islamitische begraafplaatsen, net zoals er ook aparte joodse begraafplaatsen zijn.

Een voorbeeld van een aparte islamitische begraafplaats is Raza Ul Mawa van Stichting Almeerse Moslims in Almere. Deze begraafplaats werd in 2007 ingewijd door een islamitische geestelijke. Je kunt daar binnen 12 uur zonder kist, richting Mekka worden begraven.

In Nederland moet je voor het graf het zogenaamde grafrecht betalen. Wil je eeuwig rusten, dan moet na elke tien jaar het grafrecht worden verlengd. Dat loopt dat dus aardig in de papieren. Daarom is begraven in het geboorteland vaak goedkoper. Maar bij Raza Ul Mawa betaal je voor die eeuwige rust een eenmalig vast bedrag. Dat is mogelijk, omdat de het stuk grond eigendom is van de stichting.

 

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar2