Banner

Vrouwengalerij

In deze galerij vind je een overzicht van vrouwen die hun stem verheffen in het debat over de positie van vrouwen en meiden in het Nederland van nu. Bijgevoegde quotes geven een indruk van de onderwerpen in het debat en de standpunten van de vrouwen over deze onderwerpen. Ook internationaal verheffen islamitische vrouwen hun stem. Een paar van hen zijn in de galerij opgenomen.

 

Leyla Çakir

Quote:

“Wij willen op een humoristische manier duidelijk maken dat wij moslim zijn, maar ook Nederlands. Maar we willen ook de negatieve klanken die er nu over moslimvrouwen zijn, doorbreken. Het vooroordeel over moslima’s is, dat we onderdrukt worden, niet uit huis mogen, niet zichtbaar mogen zijn en niets te zeggen hebben. Met deze actie willen we het tegenovergestelde laten zien."

Naar aanleiding van de postercampagne Echt NL!

http://www.alnisa.nl/images/stories/hollandse_meiden.pdf

Leyla Çakir is o.a.

  • moskeebestuurster
  • voorzitter vrouwenorganisatie Al Nisa.

Canan Uyar

Quote:

“In praatgroepen en op informatiedagen dragen we altijd ons standpunt uit. Dat de emancipatie van de vrouw en de integratie achter raken door huwelijksmigratie. Dat het meestal op een mislukking uitdraait. Het lijkt misschien leuk in het begin, maar je kunt je niet voorstellen wat het betekent om met iemand te trouwen die hier een vreemde is. Er komen botsingen, nog meer als er eenmaal kinderen zijn."

Uit artikel Verbod op importhuwelijk helpt niet

http://www.kennislink.nl/publicaties/verbod-op-importhuwelijk-werkt-niet

 

Canan Uyar is o.a.

  • lid van de PvdA
  • inzet: integratie , participatie, emancipatie en prestatie van voornamelijk Turkse vrouwen in de Nederlandse samenleving.

Ayaan Hirsi Ali
Ayaan woont en werkt tegenwoordig in de Verenigde Staten. Ze is van mening dat islam en vrouwenrechten niet samengaan. In 2010 ging ze op de Leidse Universiteit in debat met moslimstudenten over haar kritiek op de islam.

Quote:
Na afloop van dat debat reageerde Ayaan op de vraag of er goede vragen waren gesteld:

“Het is zorgwekkend dat moslimstudenten alleen met emotie reageren op kritisch denken. En als je kritisch bent je dan van onwetendheid beschuldigen. Er is nog veel werk aan de winkel voor de universiteit om de geesten open te stellen”.

http://www.campus.tv/tag/ayaan-hirsi-ali

Ayaan Hirsi Ali is o.a. 

  • politica, schrijfster, debater
  • roept op tot Derde Feministische Golf ter bevrijding van de moslimvrouw.

Esmaa Alariachi

Quote:
Tijdens een interview met Siska Mulder over het dragen van een hoofddoek:

“Het is moeilijk uit te leggen aan iemand die niet gelooft, omdat die zich niet kan voorstellen dat je je aan opgelegde regels houdt. Je moet niet als object worden gezien. Je moet niet verleidelijk overkomen, punt. En de hals en het haar kunnen verleidelijk zijn, dus heb je bepaalde kledingvoorschriften. Een vrouw hoort zich te bedekken. Bedekken als in: boerka, of bedekken als in: hoofddoek. Het is gewoon een feit dat mannen wat hitsiger zijn geschapen dan de vrouw. En een vrouwenlichaam is mooier dan dat van een man, dat moet je beamen. Tenzij een man ontzettend gespierd is, maar daarmee houdt het dan ook op."

In de filmzaal vind je een paar filmpjes met de Meiden van Halal.

Esmaa Alariachi is o.a. 

  • docente Engels, Meid van Halal
  • TV persoonlijkheid,
  • presentatrice Bimbo's en Boerka's

Asma Barlas en Amina Wadud
Asma Barlas is hoogleraar politicologie aan het Ithaca College te Ithaca (New York). Amina Wadud is hoogleraar islamstudies aan de Virginia Commenwealth University in de US.

Quote van Wadud:
“De Koran legt geen tijdloze en onveranderlijke sociale en juridische structuur op. De koran houdt wel degelijk mogelijkheden in voor verandering, voor een gelijkwaardige plaats voor mannen en vrouwen in de samenleving en voor samenwerking tussen de seksen."

 

Asma Barlas en Amina Wadud zijn o.a.

  • feministische korandeskundigen
  • Inzet: feminisatie van de islam

Raya Felgata

Quote:
Naar aanleiding van haar Kleurrijke Vrouwenlijst:

“Ik wilde een lijst van vrouwen maken waarmee ik Nederland kon laten zien wie onze kleurrijke vrouwen zijn. Vrouwen van verschillende soorten en maten, vrouwen met een zwaar Amsterdams of Limburgs accent. Vrouwen aan de top met of zonder hoofddoek. Vrouwen die carrière maken en die nu en over een paar jaar de dienst uitmaken in ons land. Waar de maatschappij duidelijk aan het veranderen is en de multiculturele samenleving een onomwonden feit blijft.”

 

Raja's 101 Kleurrijke vrouwen

Raya Felgata is o.a.

  • journaliste, presentatrice jongeren radioprogramma Wat Nou?,
  • voorzitster vrouwencommissie Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders,
  • lanceert Kleurrijke Vrouwenlijst

Laamia Elyounoussi en Yesim Candan
De Aletta’s van Nu Prijs is bedoeld voor vrouwen die iets bijzonders hebben gedaan. Iets waarbij ze bestaande structuren hebben moeten doorbreken en weerstand hebben moeten weerstaan. Daarom zijn ze een rolmodel voor hun omgeving.

Quote:
Op de vraag of Laamia zichzelf als een rolmodel ziet, is haar antwoord:

"Zo zie ik mijzelf niet. Ik ben gewoon maatschappelijk betrokken. Ik heb vrouwen in dienst die nog nooit gewerkt hebben. Zij hebben voor het eerst eigen geld. Een vrouw had mij het rekeningnummer van haar man gegeven. Ik vermoedde al zoiets. Na een maand vroeg ik nog eens voorzichtig of het het juiste nummer was. "Nee", zei ze. "Ik heb een ander rekeningnummer voor je. Het is mijn geld." Zo'n dame is aan het denken gezet."

Meer weten over dit tweetal? Lees dan: 'Aletta’s van nu prijs'.

Laamia Elyounoussi en Yesim Candan 

  • winnen in 2010 de Aletta's van Nu prijs.
  • Laama is maatschappelijk onderneemster, 
  • Yesim is initiatiefneemster van Contest Inspiratie voor Integratie

Naema Tahir
Naema heeft een uitgesproken mening over de posite van de vrouw in de islam. Dit en haar openheid over seks levert haar veel kritiek op uit moslimkringen.

Quote:
In het interview Vrouwen met een hoofddoek neem ik niet serieus antwoord ze op de volgende vraag:

"Op je 27ste wilden je ouders je uithuwelijken, maar jij weigerde. Nu heb je geen bijna contact meer met ze. Was 't het waard?"

"Het is niet fijn. Ik heb het gevoel dat ik mijn ouders geweld aandoe met mijn hele bestaan. Ze gedogen mijn levensstijl, maar keuren het niet goed. Ik kan alleen contact met hen hebben op hun voorwaarden: zonder mijn man, niet over mijn werk praten. Dan maar niet. Ik heb er pijn van dat ze mijn man niet accepteren, maar ik ben nu wel de Naema die ik wil zijn. Ze belemmeren me niet meer, de clan belemmert me niet. Dat is alles waard."

 

 

Bron: http://www.siskamulder.nl/interviews/interview_naematahir.htm

Naema Tahir is o.a.

  • juriste,
  • mensenrechtenactiviste,
  • schrijfster, 
  • columniste,
  • debater

Naïma Azough

Quote:
Gevraagd naar de actuele betekenis van Aletta Jacobs antwoordt Naïma:


"Aletta Jacobs deed ook veel voor gewone vrouwen, hun arbeidsomstandigheden verbeteren. Tegenwoordig lijkt de discussie over feminisme alleen te gaan over hoofddoekjes. Maar arbeid, onderwijs en de discriminatie van (ook allochtone) vrouwen is minstens zo belangrijk."

 

[* Aletta Jacobs was een feministe van het eerste uur. Ze maakte zich sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen. Ze was de eerste vrouw die niet alleen een universitaire opleiding mocht volgen, maar - in 1877 - ook mocht afstuderen.]

Naïma Azough is o.a.

  • kamerlid Groen Links,
  • redacteur Meetingpoint van de Nederlandse Moslim Omroep
  • redacteur radioprogramma De Andere Wereld van de IKON

Nezahat Köse

Quote:
Tijdens het interview Kinderen willen hun eigen religieuze ontdekkingsreis, in 2010:

Wat is uw belangrijkste boodschap?
"De vrijheid die de islam je biedt om mens te zijn, om vragen te stellen en kritisch te zijn. Om geloof op je eigen manier te beleven. Ik geniet het meest van ‘aha-momenten’. Als ik merk dat een kind zich bewust wordt van het feit dat andere religies en religieuze praktijken ook van waarde kunnen zijn, en dat dezelfde waarden zelfs vaak door verschillende religies worden gedeeld. Of — het klinkt haast te simpel voor woorden — het moment waarop een kind zich realiseert dat homoseksuelen ‘gewone mensen’ zijn en hen niet meer als een aparte ‘soort mensen’ ziet."

http://www.nieuwemoskee.nl/2010/08/kinderen-willen-hun-eigen-religieuze-ontdekkingsreis/

Nezahat Köse is o.a.

  • door overheid erkende vakleerkracht islamitisch onderwijs,
  • heeft bewust gekozen voor lesgeven op openbare scholen

Tayyibah Taylor

Quote:
Uit een interview dd. juni 2011 in Trouw:
Vraag: Droeg u een nikab?

"In het begin wel, maar ik ontdekte dat het niet hielp. Want ook als je een nikab draagt, stoppen mannen in auto's voor je, maken ze niet mis te verstane opmerkingen. Ik dacht dat de nikab mij zou beschermen, maar met of zonder bedekking: je hebt een vagina. Punt. Al was ik de lelijkste vrouw ter wereld, ik zou een lustobject blijven."

Tayibah Taylor is o.a.

  • Amerikaanse moslimfeministe,
  • bekeerde zich als student tot de islam, 
  • voorvechtster van vrouwenrechten, 
  • richtte  de eerste Amerikaanse islamitische vrouwenglossy op. 

Shirin Ebadi
Ebadi profileert zich nadrukkelijk als moslima en bindt vanuit die achtergrond de strijd aan tegen het onderdrukkende patriarchale systeem. Dit systeem wordt als een ziekte ook door vrouwen doorgegeven naar volgende generaties. Pas als die vicieuze cirkel doorbroken kan worden krijgen gelijke rechten voor vrouwen en mensenrechten een kans."

Quote:
Op het Wereld Sociaal Forum in Mumbaï benadrukte Ebadi het feit dat vrouwen in het Oosten meestal een weinig benijdenswaardige positie hebben:

"Het hier algemeen gangbare patriarchaat is een cultuur die geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen toelaat. Dat is niet alleen voor vrouwen, maar ook mannen een slechte zaak. Een patriarchale cultuur gelooft niet in democratie, ze gelooft in het gelijk van een kleine mannelijke elite."

Shirin Ebadi is o.a.

  • Iranese rechtsgeleerde en moslima,
  • ontving in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede. 
  • Inzet: islam sluit vrouwenrechten niet uit, maar onderwerp is wel een essentiële uitdaging.

Ceylan Pektas-Weber


Quote:
Naar aanleiding van haar boek 'Emancipatie achter de dijken':

"Alle vrouwen in mijn boek zijn rasechte bruggenbouwers. Sinds moslims, de islam, Marokkanen, allochtonen enzovoort, steeds heviger bekritiseerd worden, constateer ik echter ook een groeiende behoefte onder veel moslims om zich duidelijker als moslim te manifesteren."

 

Ceylan Pektas-Weber is o.a.

  • schrijfster,
  • bekeerde zich tot de islam,
  • actief bij Al Nisa,
  • freelance adviseur emancipatie en islam.

Rabia Bouzian

Quote:
Bij de opening van mentoraat Amani in 2010:

"Je kunt van alles bereiken in je studie of carrière. De hoofddoek speelt daarbij geen rol. Onze studentes zijn daarvan een bewijs."

 

In de filmzaal kun je een interview met Rabia bekijken.

Rabia Bouzian is o.a. 

  • Student van het Jaar 2009, 
  • studente Commerciële Economie,
  • coördinator van mentoraat voor Marokkaanse studenten 'Amani'

Nahed Selim
Nahed schrijft onder andere over de vrouwonvriendelijke praktijken die in naam van de islam worden gepleegd.

Quote:
In haar boek 'Vrouwen van de profeet' legt Selim uit: Het woord ‘jullie’ slaat in de koran áltijd op mannen. Vrouwen worden in de Koran nooit rechtstreeks aangesproken. Een vorm van uitsluiting, alsof je je in een gezelschap bevindt waarin de spreker jou niet één keer aankijkt.

In de filmzaal:
VPRO-interview met Nahed over haar boek 'Allah houdt niet van vrouwen'.

 

http://www.opzij.nl/WAD-Mediabank-pagina/Allah-langs-de-feministische-meetlat.htm

Nahed Selim is o.a. 

  • moslimfeministe, 
  • tolk-vertaler Arabisch,
  • schrijfster en columniste,
  • ontving Harriet Freezerring voor 2006 voor inzet voor emancipatie van de vrouw.

Hatice Kurçun

Quote:
Hatice over de gemeenschapzin van de moslims versus het individualisme in Nederland:

"Hier heerst de gedachte: ik leef voor mezelf. Als de familie die leefwijze afkeurt, interesseert dat niemand wat. Maar ik vind het prettig dat we er als moslims voor elkaar zijn, een gemeenschap vormen. We zorgen voor elkaar."

Aan deze zorg stelt ze wel grenzen:

“Maar moslims die het geluk van hun ouders boven hun eigen geluk stellen, gaan voor mij ook te ver. In onze moslimgemeenschap moet je leven volgens een vast patroon, waarin je jezelf niet goed kunt ontplooien. Terwijl ik denk dat het belangrijk is om zelf uit te vinden wat je idealen zijn.”

Bron: http://www.siskamulder.nl/reportages/repo_idealen.htm

In de filmzaal: Traditie en emancipatie, een interview met Hatice over emancipatie en de islam.

Hatice Kurçun is o.a.

  • student Islamologie, 
  • freelance journalist,
  • discussieleidster Nederlandse Moslim Omroep (NMO),
  • schijfster

Fatima Elatik
De reputatie van politica Fatima Elatek is niet mis: grofgebekt, hooggehakt en omstreden. Immer met hoofddoek, staat ze op de lijst van weblog Tophoofdoeken.nl . In een interview op dit weblog vraagt ze zich af hoe Nederland toch zo gefixeerd kan zijn op één vierkante meter stof?!

Quote:
“Mensen vroegen wel aan mij: het is toch om je haren te bedekken zodat je mannen niet opwindt. Rot toch op! Ik heb met mijn hoofddoek nog nooit zoveel sjans gehad. Het is voor mij een symbool. Dit is wie ik ben, take it or leave it!”

 

In de Filmzaal:
Fatima Elatiks "vaderland" is Marokko (1995)

Bron: http://tophoofddoeken.wordpress.com/

Fatima Elatik is o.a.

  • lid van de PvdA, 
  • voorzitster stadsdeel Zeeburgin Amsterdam, 
  • bestuurslid Joods- Marokkaans Netwerk Amsterdam

Famile Fatma Arslan

Quote:
"Ik ben het bewijs dat religie goed samengaat met emancipatie. Ik ben traditioneel en gelovig, maar neem ook mijn eigen beslissingen en beheer mijn eigen geld."

 

Zie ook:
het korte artikel: Famile Fatma Arslan is succesvol mét hoofddoek

Famile Fatma Arslan is o.a. 

  • juriste bij Ministerie van Justitie (Internationaal Recht) 
  • 2002 beëdigd als advocaat,
  • eerste Nederlandse advocaat met hoofddoek,
  • eigenares advocatenkantoor

Moenira Shirwa

Quote:
Naar aanleiding van de Chebba-publicatie over homoseksualiteit:

"Ik ben moslim, een bewuste moslim. Ik kraak mijn geloof niet af, het is mijn basis. Mensen die dat niet begrijpen …. dat is tussen hen en God, ik ga daar niet over."

Meer weten over Moenira en haar standpunt over homoseksualiteit? Ga dan naar de filmzaal en bekijk het filmpje 'Moenira Shirwa'.

 

Moenira Shirwa is o.a. 

  • projectmedewerkster COC (jongeren en onderwijs) 

Mualla Kaya
Het beroep van vrouwelijke 'imam' kent zijn beperkingen. Zo mogen ze niet voorgaan in gebed en bidden tijdens de menstruatie. Toch komen er steeds meer vrouwen die godsdienstles en advies in geloofskwesties geven. Ook zorgen ze voor het nodige vrouwelijk tegenwicht in de uitleg van de Koran.

Quote:
Uit interview 'De imam is een vrouw':

'Imam is eigenlijk niet het goede woord, want dat is letterlijk iemand die voorgaat in gebed. Dat mogen vrouwen niet. Zij mogen ook geen huwelijken inzegenen, maar verder doe ik precies hetzelfde werk: ik geef lezingen over de islam, vrouwen kloppen bij mij aan met persoonlijke vragen, ik leg lichamen van overleden vrouwen af en ik houd geboorte- en rouwdiensten bij mensen thuis."

http://www.opzij.nl/WAD-Mediabank-pagina/De-imam-is-een-vrouw.htm

Mualla Kaya is o.a. 

  • moslimtheologe uit Turkije,
  • eerste vrouwelijke imam (hoca) in Nederland,
  • vakleerkracht Islam op islamitische basisschool

Deze lijst is niet compleet: we hebben nog een aantal lege lijsten. Ken je ook iemand die zich inzet voor rechten van vrouwen in de islam? Iemand uit je buurt? Op school? Jezelf wellicht? Stuur een foto en een toelichting: jouw bijdrage ter verrijking van de vrouwengalerij.

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar