Banner

De bijzondere betekenis van Arabische kalligrafie

In de islamitische kunst ontbreken de afbeeldingen van Allah, heiligen of levende wezens. Het gebruik van dergelijke afbeeldingen is niet toegestaan. Daardoor hebben de kunstenaars zich door de eeuwen heen steeds meer ontwikkeld in de decoratieve kunst en wordt er op een creatieve manier gebruik gemaakt van kalligrafie (naast bloempatronen en geometrische figuren).

Het woord kalligrafie betekent 'mooi schrijven'. In de islamitische wereld heeft het Arabische schrift een bijzondere betekenis, omdat de Koran - het woord van God - hierin geschreven is. Omdat religieuze afbeeldingen verboden waren, werd het geschreven woord een vorm van visuele expressie en kreeg het een esthetische betekenis. De vormgeving van verschillende schriftvormen geldt daarom bijna als religieuze handeling.

Koranfragment 10e eeuw Noord-Afrika

 

Kalligrafie wordt bij uitstek toegepast in Korans, maar komt voor bij alle vormen van islamitische kunst, van keramiek tot architectonische decoraties. In andere gekalligrafeerde teksten dan de Koran werden de letters niet alleen met plantenmotieven maar ook met mensen- of dierenmotieven verbonden. Zodoende kon het schrift zich ontwikkelen tot een kunstvorm die overal kon worden aangebracht, zoals op gebouwen, op munten en in boeken.

Koefisch schrift op de rotskoepel te Jeruzalem 

Het Koefisch schrift is een kalligrafie van het Arabisch. Het is een wat hoekig, zwaar en formeel schrift. Het schrift werd vernoemd naar de stad Koefa in het zuiden van het huidige Irak. Het is een van de belangrijkste stijlen van schoonschrijfkunst binnen de islam. Het schrift wordt vaak gebruikt ter decoratie van de architectuur. Voor een buitenstaander zijn sommige varianten van het schrift niet altijd herkenbaar als een schrift. De eerste exemplaren van de Koran werden in het Koefisch geschreven.

 

bron: http://educatie-en-school.infonu.nl/taal/51533-oude-arabische-kalligrafie.html

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar