Geloof en mode


In het straatbeeld van Nederland zie je allerlei verschillende soorten hoofddoeken. Vrij algemeen is de hijaab. De hijaab is een hoofddoek die hoofd en schouders bedekt . Er zijn er van hele sobere , wat gewone tot heel wufte.
Meestal dragen moslima’s een hijaab uit geloofsoverwegingen, maar vooral voor de jonge generatie komt het modeaspect steeds meer om de hoek kijken.

De Belgische ontwerpster Noor D ‘Izar gaat nog een stap verder. Volgens haar is de hoofddoek uiteindelijk gewoon een stuk kleding en hoort het daarom in de eerste plaats thuis in de modewereld. Haar ontwerpen dragen dit idee uit. Haar ontwerpen sla je makkelijk om en ze passen bij het heersende modebeeld. En in plaats van lastige pinnen om de doek vast te zetten, gebruikt Noor band met elastiek. Daarmee worden de hijaabs ook voor westerse vrouwen en meisjes interessant. Zij dragen de hijaab niet om religieuze redenen maar omdat het mooi staat en handig is. Op de foto rechts één van Noor’s ontwerpen.

Is Nederland klaar voor de hoofddoek als mode item? Glenda en Chanell onderzoeken voor VILLA LIFE de trend in de hoofddoekjesmode. In het filmpje ‘Hoofddoekjes zijn hip’ vinden jullie het resultaat van het onderzoek. De grote vraag blijft wel of hoofddoekjes niet in de eerste plaats een uiting van geloof moeten zijn? Mag een hoofddoek wel hip zijn?

 


Welk gedeelte van het lichaam moet worden bedekt?

Er zijn in de islam strikte kledingsregels. Die gelden voor mannen en vrouwen. Maar bij de mannen is er nooit discussie over. Dat komt omdat het gedeelte van hun lichaam dat ze voor hun geloof moeten bedekken (de awra) van de navel tot net over de knie loopt. In de praktijk is die kledingregel heel makkelijk op te volgen. Bedek je meer, geen probleem. Bij vrouwen ligt dat heel anders. Daar is er onder geleerden geen overeenstemming welk gedeelte van het vrouwelijk lichaam moet worden bedekt. In het algemeen geldt: de kleding moet zedig zijn. Dat betekent dat de kleding niet uitdagend mag zijn. Het zou de mannen maar op verkeerde gedachten kunnen brengen. Maar ja, wanneer is kleding zedig? Moet je dan je hele lichaam bedekken zoals bij de boerka? Of alleen je schaamstreek en borsten? Mag je de vrouwelijke lichaamsvormen dan wel zien, of moet je die juist verbergen? Kortom, genoeg onenigheid over welk gedeelte van de vrouw tot de awra behoort. In sommige landen is de boerka tot regel verheven, al was het maar om het zekere voor het onzekere te nemen. Dan weet tenminste zeker dat je awra bedekt is.


We laten de discussie maar aan de geleerden over. De praktijk in Nederland is dat we weinig vrouwen in boerka’s zien. Nederlandse moslima’s kiezen voor allerlei verschillende stijlen, meer of minder bedekt. Ze geven daarbij op hun eigen wijze een gezicht aan hun geloof en cultuur. En moslimamode is een gat in de markt: lees het onderstaande artikel maar eens:

Maak meer mode moslima-proof

ROTTERDAM – Kledingontwerpers zouden best wat meer rekening kunnen houden met de wensen van de moslim-meisjes. Modieuze hoofddoeken bijvoorbeeld in nieuwe modekleuren en dessins zouden het goed doen. En ook de retailers zouden er alleen maar wel bij varen. Een Nederlands onderzoek rond Moslima’s & Mode toont dat aan.
Volgens Nederlandse moslima’s is er wel leuke kleding te vinden, maar wordt het hen niet makkelijk gemaakt. Vooral bij merkkleding is er voor hen weinig te vinden. “Liever zouden we modieuze hoofddoeken dragen in hippe kleurtjes en dessins”, stelt één van de ondervraagde moslima’s.

Over de kledingsmaak van de jonge meisjes bestaan er trouwens heel wat vooroordelen. Zo houden ze beslist niet alleen van lange rokken en veel bling-bling. “Met kleine tips aan retailers zou een modieus silhouet moslimaproof kunnen gemaakt worden”, stellen de onderzoekers.
En daarbij valt heel wat omzet te maken voor de kledingfabrikanten en verkopers. Alleen al in Nederland gaat het om 85.000 jonge meisjes. De rekensom is vlug gemaakt: als zij minimaal 50 euro per maand uitgeven aan kleding, gaat het om een bedrag van 50 miljoen.

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar