Werkgelegenheid moslims

De netto-arbeidsparticipatie (het percentage dat een betaalde arbeidsplaats heeft) onder 18-64 jarige moslims bedroeg 57% en 35% voor respectievelijk mannen en vrouwen. De cijfers zijn van 2004-2006. Recentere cijfers zijn er alleen voor Turken en Marokkanen. De netto-arbeidsparticipatie van Marokkanen en Turken bedroeg in 2008 respectievelijk 55 en 51%, tegenover 69% van de autochtonen. Met name de deelname van Marokkaanse en Turkse vrouwen aan de arbeidsmarkt is laag, hoewel die in de afgelopen jaren gestaag is toegenomen.

Werkloosheid
De werkloosheid onder Turken en Marokkanen is sinds de jaren ‘80 hoger en vaak een veelvoud van die van autochtonen. In 2004 bereikte de werkloosheid een hoogtepunt om sindsdien geleidelijk te dalen. Als gevolg van de recessie in 2009 is de werkloosheid onder deze groepen weer toegenomen.

Werkloosheid naar herkomst, 2000-2009 (in %)

Eigen onderneming
Tussen 1998 en 2005 is het aandeel zelfstandige ondernemers onder Turken en Marokkanen sterk gegroeid. Inmiddels is het aandeel ondernemers van Turkse herkomst vergelijkbaar met dat van autochtonen. Het zelfstandig ondernemerschap onder Marokkanen blijft achter.

Eerstegeneratieondernemers van Turkse en Marokkaanse afkomst kiezen vaak voor de detailhandel en de horeca, voor schoonmaakbedrijven en uitzendbureaus. Tweedegeneratieondernemers starten vaak adviesbureaus of softwarebedrijven.
De basismotieven om een onderneming te starten zijn niet anders dan die van autochtonen:
prestatiedrang, het benutten van marktkansen, het streven naar onafhankelijkheid en het gebruik van de eigen talenten. Eerstegeneratieondernemers noemen daarnaast ook andere motieven: discriminatie op de arbeidsmarkt, de relatief beperkte waarde van buitenlandse diploma’s en het verkrijgen van status. Tweedegeneratieondernemers worden gemotiveerd door gebrek aan promotiekansen bij werkgevers.

Bron: FORUM Instituut voor Multiculturele Vraagstukken - Factbook Moslims in Nederland maart 2010

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar