Banner

De Verklaring van Cairo

De 'Verklaring van Caïro' is vernoemd naar de Egyptische stad Caïro waar de Islamitische
Conferentie vergaderde, en is aangenomen op 5 augustus 1990. Een samenvatting:

  • Alle mensen vormen één familie omdat ze allemaal Allah (god) moeten gehoorzamen en allemaal afstammen van Adam, de eerste mens. Daarom ben je gelijkwaardig aan ieder ander en mag je niet worden achtergesteld omwille van ras, huidkleur, taal, geloof, geslacht, godsdienst, politieke overtuiging, maatschappelijke positie of wat voor onderscheid dan ook.
  • Allah heeft aan ieder het leven geschonken. Daarom heb je recht om te leven en mag niemand je van het leven beroven tenzij er volgens de sharia (islamitische wetgeving) goede redenen voor zijn. De staat moet je beschermen tegen lichamelijk geweld tenzij er volgens de sharia goede redenen zijn om dat niet te doen.
  • Je hebt recht op waardigheid zolang je leeft, ook na jouw dood.
  • Je bent vrij om te trouwen met wie je maar wil. De staat en de gemeenschap waarin je leeft moeten ervoor zorgen dat je dat kunt.
  • Vrouwen hebben even veel waardigheid als mannen. Ze hebben eigen rechten en ook eigen plichten. Ze mogen een eigen identiteit hebben en financieel onafhankelijk zijn. Mannen zijn verplicht om hun gezin te onderhouden.
  • Kinderen hebben het recht om door hun ouders goed verzorgd en beschermd te worden. Ook zwangere vrouwen en hun ongeboren kind hebben recht op bescherming en goede zorg. Ouders en andere mensen die voor kinderen zorgen mogen uitmaken wat voor opleiding hun (pleeg)kinderen krijgen zolang hun keuzes in overeenstemming zijn met de morele waarden en beginselen van de sharia.
  • Je hebt het recht om op volwaardige wijze aan het openbare leven mee te doen.
  • Je hebt de plicht om kennis te vergaren en daar moeten de staat en de gemeenschap waarin je leeft je bij helpen. Daardoor moet je inzicht kunnen krijgen in de islam en de wereld. Je hebt recht op godsdienstig en ander onderwijs dat zó op elkaar is afgestemd dat je daardoor een persoon wordt die gelooft in Allah en die de rechten en plichten van mensen kent, respecteert en zo nodig verdedigt.
  • Je mag aanhangers van de islam op geen enkele manier dwingen om hun godsdienst af te zweren want de islam is een volstrekt zuivere godsdienst.
  • Je hebt recht op vrijheid en zelfstandigheid en alleen aan de wil van Allah ben je onderworpen. Ieder land heeft recht op vrijheid en zelfstandigheid.
  • Je mag gaan en wonen waar je maar wilt mits je je aan de sharia houdt en je hebt recht op asiel in een ander land als je wordt vervolgd in je eigen land. Men mag jou asiel weigeren als de reden waarom je bent gevlucht is dat je een overtreding hebt gemaakt tegen de sharia.
  • Je hebt het recht om in een omgeving te leven zonder morele slechtheid en moreel verval. De staat en de gemeenschap waarin je leeft moeten dat mogelijk maken. Je hebt ook recht op goede medische en sociale voorzieningen en openbare diensten die de gemeenschap waarin je leeft en de staat aan jou verstrekken. De staat moet ervoor zorgen dat al zijn burgers in redelijke welvaart leven.
  • Voor de wet is iedereen gelijk. Je hebt recht om verhaal te halen bij de rechterlijke macht als jou onrecht is aangedaan. Wat misdrijven zijn en hoe ze worden bestraft mag alleen worden bepaald aan de hand van de sharia. Bij rechtsvervolging ben je onschuldig tot jouw schuld is bewezen.
  • Je mag zeggen wat je wilt zolang je daarmee niet tegen de sharia ingaat. Je mag openlijk opkomen voor wat volgens de sharia goed is en je uitspreken tegen wat volgens de sharia fout is. Je mag niet aanzetten tot haat tegen landen of groepen en tot racisme.
  • Gezag steunt op vertrouwen. Je hebt het recht om mee te beslissen over zaken die het openbare leven in jouw land aangaan en je mag bij de overheid werken onder voorwaarden die door de sharia zijn gesteld.
  • Alle rechten en vormen van vrijheid die in deze Verklaring worden genoemd bestaan binnen de grenzen die de sharia stelt.
  • Wil je een of meer artikelen in deze Verklaring uitleggen of verhelderen, dan mag je daar alleen de sharia als leidraad bij gebruiken.

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar