Negatieve beeldvorming
Ben je herkenbaar als moslim of moslima, dan kan het gebeuren dat je wordt aangesproken over wat ‘de islam nu weer heeft gedaan’. Flauwe vragen als: ken je Bin Laden persoonlijk? Heb je al een gebouw opgeblazen? Opmerkingen als ‘alle marokkanen zijn dieven’. ‘Islam en terrorisme gaan hand in hand’. De discriminatie die meisjes met hoofddoeken ondervinden, je steeds voor je geloof moeten verantwoorden. Kortom, al die negativitieit over de islam: islamitische jongeren krijgen daar zo langzamerhand genoeg van.
In het filmpje ‘Sorry voor Fitna’ praten een aantal jonge mensen over het negatieve beeld dat mensen hebben over de islam. Ze leggen in heldere taal uit wat ze meemaken, wat hen dwars zit en wat anders zou moeten.
Ook de Meiden van Halal gaan in het filmpje ‘Meiden van Halal’ hierboven in op de negatieve beeldvorming over de islam. Esma, links op de afbeelding zoekt onder andere een oorzaak in de media. Nationaal en internationaal nieuws legt vaak het accent op geweld gekoppeld aan islam. “Maar al hebben we dezelfde religie, we zijn verschillende mensen, met verschillende meningen”, stelt Jihad, rechts op de afbeelding, “we praktizeren* verschillend, gelukkig komt daar steeds meer begrip voor”. Volgens Hajar –in het midden- is er op internet en in tijdschriften genoeg informatie te vinden over de islam. “Maar je moet er wel interesse voor tonen. Je moet niet klakkeloos aannemen wat je in de media hoort”. En daar schort het wel aan, vinden de meiden. De mensen laten zich te makkelijk beinvloeden door het negative nieuws, ze laten zich angst aanjagen.
De meiden zoeken ook naar een oplossing om het negatieve beeld om te vormen. Bekijk het filmpje maar eens. Wat vinden jullie van de ideeën die de meiden aandragen?
*Praktizeren is de manier waarop je je geloof uitoefent.