Hoofddoek en vooroordeel
Moslima’s hebben er zo zolangzamerhand genoeg van: het vooroordeel dat meisjes en vrouwen die een hoofddoek dragen per definitie onderdrukt worden door de man. Genoeg van het idee dat vrouwen met een hoofddoek zielig zijn of niet voor zichzelf op durven komen.
Hajar en Safa, koorleden van Al-Wahda maakten er zelfs een liedje over, Lieve Zuster. Je vindt de tekst en de zingende meiden in de filmzaal onder de kop Moslima hoofdoekenlied.
Er zijn ook moslima’s die ondervinden dat ze geen stageplek kunnen vinden of werk na hun studie. Maar daar staat tegenover dat heel veel islamitische meiden het juist heel goed doen. Zij stellen zich te weer tegen het hoofdoekenvooroordeel en zetten door tot ze hun doel bereikt hebben, met hoofddoek en al. In de vrouwengalerij zie je een aantal voorbeelden van succesvolle moslima’s. Kijk ook in de filmzaal eens naar het filmpje over Radia Bouzian, studente van het jaar 2009.
Moslima’s dragen een hoofddoek om allerlei verschillende redenen. Hier een lijstje:
- Het kan een uiting van geloof zijn (als symbool van kuisheid, reinheid en schaamte)
- het kan een teken van onderwerping zijn (aan het geloof of aan de man)
- het kan zijn om niet lastig gevallen te worden
- het kan een teken van emancipatie zijn: 'ik ga mijn eigen weg'
- het kan ook een uiting van protest tegen de westerse samenleving zijn
- met de hoofdoek draag je je eigen islamitische identiteit uit
- de hoofdoek staat mooi, het is een modeitem
- en wie weet kun jij de lijst aanvullen?
Er zijn natuurlijk ook moslima’s die bewust geen hoofdoek dragen. Naema Tahir, de schrijfster van onder andere het boek 'Moslima ontsluiert', zegt over het wel of niet dragen van een hoofddoek het volgende:
'Dit is misschien wel één van de redenen waarom ik geen hoofddoek in het dagelijkse leven draag: de onwil om mij te onderwerpen aan iets dat niet kan losgezien worden van de macht van kleingeestige mannen. Maar er is ook een wil om er soms wel één te dragen. Niet vanwege het spirituele alleen, maar ook vanwege de behoefte herkend te worden als moslima.'