Op bezoek bij . . .

Er zijn veel vooroordelen over de islam, die vaak niet kloppen met de feiten. Hoe moet het dan wel? Zoals geschiedenisdocent Hogendoorn van het Van Lodensteincollege in Amersfoort opmerkt: "Onbekend maakt onbemind" en "Bij mensen die wat meer contact met moslims hebben, leven er veel minder vooroordelen".

Er zijn inmiddels allerlei contacten ontstaan om moslims en niet-moslims dichterbij elkaar te brengen. We noemen er een aantal.

De Moskee
Bij de Fatih Moskee in Roermond (foto onder) organiseren ze rondleidingen voor geïnteresseerden. De meesten van de Roggelse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen waren nog nooit in een moskee geweest. Elke week is er wel een rondleiding. Pas geleden bezochten negentig politieagenten uit Roermond het gebedshuis. En op een open dag kwamen er zelfs 2.000 mensen op de moskee af.

Menduh Karsli, de nieuwe jonge imam (35), schudt vrouwen de hand, praat met christenen en geeft antwoord op alle vragen, hoe lastig soms ook. "Het doel is om alle vooroordelen die er heersen weg te halen bij de Nederlanders. Daarom zal ik ervoor zorgen dat de moskee vrijwel altijd openstaat voor iedereen."

Ook de Turkse Moskee in Etten-Leur heeft onlangs een open dag gehad. Schoorvoetend schuifelden de vele bezoekers op kousenvoetjes en sportsokken over het zachtgroene wollen tapijt van de gebedsruimte. In verband met de reinheid moesten de schoenen worden achtergelaten in de witte schoenenkast.

In een ontspannende sfeer grapt de voorzitter van de moskee: "Of er na afloop van de rondleiding alle schoenen er staan? Dan ligt er aan of iemand uw schoenen graag wil verruilen voor een beter paar." Ook hij geeft aan dat het doel van de open dag is om vooroordelen bij de Etten-Leurse bevolking weg te nemen.

Stichting Islam & Dialoog
De Rotterdamse organisatie Islam & Dialoog wil mensen van verschillende geloven met elkaar in contact brengen. Door met elkaar in gesprek te raken, worden wederzijdse vooroordelen vanzelf weggenomen.

Eat! Drink! Talk! Eten verbroedert. Tijdens de ramadan (de islamitische vastenmaand) nodigen islamitische gezinnen buurtbewoners met een andere culturele achtergrond bij hen thuis uit om samen de iftar-maaltijd te eten. Dat is de maaltijd die tijdens de vastenmaand wordt gegeten direct na zonsondergang. Islam & Dialoog brengt ze met elkaar in contact. Woordvoorder Sinan Evsen zegt: "Sommige islamitische gezinnen waren zo enthousiast. Die hadden tijdens de vastenmaand wel dertig of veertig mensen over de vloer."

In Zuid-Holland (waaronder Rotterdam, Den Haag en andere steden) doen verschillende steden mee met iftar-maaltijden, maar ook steden als Nijmegen elders in Nederland.

 

Islam & Dialoog organiseert ook verschillende cursussen, meestal met een religieus tintje, maar niet altijd. De cursus Islam en maatschappij gaat in op actuele onderwerpen als 'Gaan Islam en democratie samen?', 'Hoe zit het met de positie van de vrouw in de Islam?', integratie, burgerschap, fundamentalisme en extremisme.

Andere cursussen zijn: Dialoog in de Islam, Profeten in de Koran en Bijbel, Interfaith Dialogue Weekend en Boekbesprekingen. De cursussen worden goed bezocht.

Zie ook: http://www.islamendialoog.nl

 

Moslima met een missie
Amina Sebbar heeft een missie: ze wil een brug slaan tussen moslims en christenen. Ze heeft er een eigen bedrijftje voor opgericht: Buro Prinor. Ze is betrokken bij een cursus waarin christenen en moslims leren met elkaar te praten over hun geloof.

Amina schrijft artikelen en columns in het blad Al Nisa van de gelijknamige landelijke organisatie voor moslimvrouwen. Ze vindt dat ze - als voormalig katholiek - zelf als geen ander de buitenwereld kan vertellen wat feiten zijn en wat fictie. Bijna wekelijks vertelt ze op scholen en aan (vrouwen)organisaties over vooroordelen.

Zie ook: http://www.prinor.nl

Moslim met een missie
Raquib Jaheruddin heeft ook een missie. Hij weigert om zich keer op keer te moeten verdedigen tegen islamitisch terrorisme. Hij, die de vriendelijkheid zelve is en die niets wil weten van terrorisme, gaat in de aanval. Hoe? Door scholen zijn diensten aan te bieden en lessen te gaan geven. Zo wil hij schoolleerlingen een genuanceerdere kijk op de islam bieden.

Het idee om naar scholen te gaan, kwam op toen hij bij een verjaardagsfeestje voor de zoveelste keer het verwijt om de oren kreeg: waarom zijn moslims toch zo radicaal en onverdraagzaam? "Het zal niet bedoeld zijn als een persoonlijke aanval, maar ik woon al 34 jaar in Nederland, heb hier culturele antropologie gestudeerd, ben in 1985 staatsburger geworden, verdien mijn geld met tolken, ben geïntegreerd. Waarom gebeurt dat dan?"
Met simpele rekensommen wil hij scholieren voorrekenen hoe de verhoudingen echt liggen. "Hoeveel mensen gooien nou van die bommen? Zo weinig!" Ook zal hij wijzen op kinderen in de klas die komen uit Somalië, Afghanistan of Marokko en hardop de vraag stellen: "Zijn dat nou terroristen?"

Raquib Jaheruddin in zijn gastles over integratie

Zie ook: http://amnestynijmegen.antenna.nl/?Interviews:Raquib_Jaheruddin

Posters tegen vooroordelen

De moslimvrouwenorganisatie Al Nisa bestrijdt vooroordelen over moslima's met een postercampagne. "We willen op een ludieke manier duidelijk maken dat wij moslim zijn, maar ook Nederlands", zegt Leyla Cakic, voorzitter van Al Nisa.

 

Zie http://www.alnisa.nl en ook: http://www.alnisa.nl/images/stories/hollandse_meiden.pdf


Wij blijven hier
De website http://www.wijblijvenhier.nl is opgezet omdat de tienkoppige redactie genoeg had van alle vooroordelen over moslims en van de veelgemaakte opmerking 'Ga terug naar je eigen land'. De redactie stelt op de website: "Wij (Nederlandse moslims) blijven hier! Omdat we hier geboren zijn of hier opgevoed zijn. Omdat dit ons land is en omdat we het hier prettig vinden om te leven en dat graag zo willen houden. Maar wij beleven sommigen dingen misschien anders of hebben een andere visie op bepaalde zaken. Of dat echt zo verschillend is en wat dat dan is? Dat lees je op deze weblog: een website gemaakt door Moslims, maar niet alleen voor Moslims. Ook juist voor niet-Moslims is deze weblog boeiend, omdat het je meeneemt in de dagelijkse bezigheden van de Moslims en hun kijk op de zaken des levens."

De website biedt veel informatie, verdeeld in vijf categorieën: algemeen, ervaringen, politiek, maatschappelijk en media. Een talentvolle redactie met verschillende etnische achtergronden en interesses probeert een reëel beeld te schetsen van wat er leeft bij de moslims binnen de Nederlandse samenleving. Dat doen ze met scherpe analyses, interessante visies, humoristische anekdotes en nog veel meer.

Zie: http://www.wijblijvenhier.nl

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar