Inleiding
Van links naar rechts: Nahed Salim (auteur van 'Allah houdt niet van vrouwen'), Naema Tahir (auteur van 'Een moslima ontsluiert'), Chebba tijdschrift (special homoseksualiteit ), Meiden van Halal
Het overwegend seculiere Nederland heeft het er moeilijk mee: een godsdienst, de Islam die zich steeds meer profileert, vaak ongunstig in het nieuws komt en haaks lijkt te staan op onze democratische normen. Een godsdienst die in onze westers geëmancipeerde ogen ook nog eens heel vrouwonvriendelijk overkomt . . . .
Neem de discussie over het dragen van een hoofdoek ‘om je geloof’. Ook al droegen de Nederlandse huisvrouwen nog niet zo heel lang geleden zelf hoofddoeken en was het ‘not done’ om zonder hoed of pet op naar de kerk te gaan, overtuig de gemiddelde Nederlander er maar eens van dat een hoofddoek geen teken van vrouwenonderdrukking is. En dan hebben we het nog niet over een niqaab of boerka.
Het geharrewar over hoofddoeken, of ze nu op of af moeten, is nog niets in vergelijking met de ophef over het al dan niet mogen slaan van vrouwen. Vers 34 uit soera Al-Nisa (De vrouwen) in de Koran legt uit onder welke omstandigheden de man de vrouw mag berispen door haar te slaan. Als er dan ook nog op YouTube filmpjes verschijnen waarin enge mannen met baarden uitleggen waarom het slaan van vrouwen oké – nee, zelfs een godgegeven gift is - , zijn de emancipatorische rapen gaar.
Met dit vers 34 hebben overigens niet alleen westerse geëmancipeerde vrouwen moeite. Ook islamitische vrouwen zien in dit vers één van de bewijzen dat vrouwenrechten en islam niet samengaan. Zij stellen dat emancipatie van de islamitische vrouw alleen mogelijk is als ze hun godsdienst heel kritisch onder de loep durven te nemen of zelfs af te zweren. Maar er is ook een grote groep islamitische vrouwen, moslima’s, die wijzen op andere verzen uit de soera’s: verzen die juist het belang van een rechtvaardige behandeling van de vrouw benadrukken. Deze moslima’s willen emanciperen, maar dan op hun eigen manier, binnen de traditie van hun religie.
Over deze twee emancipatorische stromingen en hun vertegenwoordigsters lees en zie je in de volgende hoofdstukken meer.