De Poldermoskee
Je bent jong, geïntegreerd, ambitieus en je wilt naar de moskee. Je bidt regelmatig, maar niet vijf keer per dag, en je vast tijdens de ramadan. Maar in een moskee kom je eigenlijk nooit. De moskeeën die je kent, spreken je niet aan.
Tijd voor een poldervariant, waarin de preek gewoon in het Nederlands is. Vanaf 5 september 2008 kun je terecht in de nieuwe poldermoskee. Een moskee voor geïntegreerde, jonge moslims, waar zal worden gepreekt in het Nederlands. En waar vrouwen en mannen kunnen kiezen of ze in een gezamenlijke ruimte willen bidden of toch gescheiden, zoals gebruikelijk in moskeeën. Het is ook een moskee voor álle moslims, of ze nu van Marokkaanse, Turkse, Indonesische of andere afkomst zijn. Ook niet-moslims zijn welkom en in het bestuur zit een niet-moslim.
Interview met Mohammed Cheppih:
Is een poldermoskee bijzonder?
"Ja, dat is bijzonder. Er staan in Nederland meer dan 450 moskeeën, maar een poldermoskee is er nog niet. In de bestaande moskeeën vinden jonge moslims vaak niet wat ze zoeken. Het zijn gebedshuizen, meestal bestuurd door oudere mannen van de eerste generatie die slecht Nederlands spreken en bestuurslid blijven tot hun dood. In Marokkaanse moskeeën zijn de preken bijna altijd in het Arabisch. En dat verstaan de meeste jonge Marokkaanse Nederlanders niet. Zo is er een leemte ontstaan die deels wordt opgevuld door jonge, goedgebekte orthodoxe predikers, die in achterafzaaltjes hun radicale visies op de islam verkondigen. Maar die stoten gematigde moslims af."
Van wie komt het idee voor een poldermoskee?
Het idee, het initiatief en de uitwerking van de poldermoskee komt van islamdeskundige Mohammed Cheppih. Youssef Chelah, een goede vriend van Cheppih vindt het logisch dat Cheppih verantwoordelijk was voor idee en uitvoering. "Jonge moslims hebben behoefte aan een Nederlandse islam. Cheppih weet dat uit eigen ervaring. Hij is én Nederlander én moslim. Het is lastig om je als moslim in Nederland op je plaats te voelen. Hij heeft daarmee geworsteld, ik heb daarmee geworsteld en duizenden jonge moslims worstelen daarmee. Tien jaar geleden studeerde Cheppih islamitisch recht en theologie aan de universiteit van Medina. Hij droeg in die tijd een baard en een djellaba. Maar tegelijkertijd was hij een heel Nederlandse jongen die in Eindhoven op een rooms-katholieke basisschool had gezeten, de havo had gedaan en met een Brabants accent sprak. En naar rapmuziek luisterde, terwijl muziek in Saoedi-Arabië volkomen verboden is. Uiteindelijk heeft hij die twee extremen in zichzelf kunnen verenigen en dat maakt hem tot wat hij nu is: poldermoslim." Cheppih zet kortom de moskee op die hij zelf heeft gemist.
Kan de poldermoskee een succes worden?
Ja, dat kan. Want er zijn veel poldermoslims in Nederland. Die zijn misschien niet zo zichtbaar, want de gematigde moslims zijn juist niet de mensen die in de publiciteit komen. In de media verschijnen Marokkaanse jongetjes die voor overlast zorgen. Of excentriekelingen, zoals de man die weigert handen te schudden en daardoor een baan als klantmanager bij de gemeente Rotterdam misliep. Of zeer orthodoxe imams, die door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in de gaten worden gehouden omdat ze onverdraagzame denkbeelden zouden hebben en overbrengen op hun aanhangers. Moslims die naar school gaan, een baan en een gezin hebben, die gewoon Nederlanders zijn en zich ook zo voelen, balen van die negatieve publiciteit. Zij vinden dat ze daar de dupe van zijn. "Moslims voelen zich nog steeds tweederangs burgers", zegt Cheppih zelf. "Ze hebben het gevoel dat er naar hen gekeken wordt. Zo van: ‘Ben jij niet stiekem radicaal?’ De meeste jonge moslims zijn niet anders dan hun autochtone leeftijdgenoten, behalve dat ze moslim zijn. Ze zijn hier geboren en opgegroeid."
Kan de poldermoskee de integratie bevorderen?
Mohammed Cheppih wil met de poldermoskee laten zien dat de islam niet zo’n enge religie is als veel Nederlanders denken. "Ik heb de overtuiging dat als mensen meer weten over de islam, ze er minder bang voor zijn." Mede om de kennis over de islam te vergroten, richtte Cheppih vorig jaar de stichting Academica Islamica op, een stichting die streeft "naar een volwaardige positie van islam en moslims in Nederland". De poldermoskee is een initiatief van de Academica Islamica.
Cheppih wil een moskee die voor iedereen toegankelijk is. Er zullen verschillende imams preken, zodat de islam van verschillende kanten zal worden belicht. En ja, de moskee kan een brug slaan tussen moslims en niet-moslims.
En als het mislukt?
Cheppih: "Ik zou het ongelooflijk zuur vinden als het mislukt." Maar hij hoopt dat andere steden interesse tonen en dat ook in daar poldermoskeeën komen. "Er zijn mensen die zeggen dat Nederland nog niet klaar is voor een poldermoskee. Ik heb dat altijd tegengesproken. Maar áls het mislukt moet ik die mening bijstellen. Dan is Nederland er inderdaad nog niet klaar voor."
bron: naar een artikel in nrc.nl