Banner

Halal en haram voedsel

Stel, iemand met een microfoon in de hand houdt je op straat aan met de vraag. ‘Weet jij wat haram betekent ’? Sta je dan met de mond vol tanden of reageer je vlot met het antwoord : “Haram zijn alle dingen die voor moslims verboden zijn”. Dan heb je helemaal gelijk en weet je vast ook dat het tegenovergestelde Halal staat voor alle dingen die moslims zijn toegestaan.

Halal en haram gaan over voedsel en over gedrag. Een bekend voorbeeld van haram voedsel is varkensvlees. Het eten van varkensvlees is voor moslims verboden. Een voorbeeld van haram gedrag is het zetten van een tatouage. Daarover lees je meer in het onderwerp ‘halal en haram gedrag’. We gaan hier verder in op halal en haram voedsel

Er zijn voor moslims strikte regels over wat te eten en wat niet. Ze moeten rekening houden met de volgende dingen:

  • Er mag geen alcohol in het het eten zitten ( het drinken van alcohol is haram, omdat deze drank het lichaam vergiftigt).
  • Er mag geen bloed in het eten zitten (bloed zou ziekteverwekkers kunnen bevatten).
  • Het vlees mag niet van een varken, ezel, aap, vleeseter, insect, reptiel of amfibie zijn (die dieren zijn in de islam onrein of anderszins ongeschikt om als voedsel te dienen).
  • Er mag geen dierlijke gelatine in het eten zitten (dit kan van onreine of niet halal-geslachte dieren zijn).
  • Je moet opletten voor dierlijke eiwitten die in het eten zitten (die zijn vaak afkomstig van varkens of niet halal-geslachte dieren).

Halal slachten en dierenwelzijn.
Over dat halal slachten is er in Nederland al jaren veel te doen. Om die discussie te begrijpen, leggen we eerst uit wat de regels zijn van halal slachten:

  • Het dier wordt met de kop in de richting van de qibla (Mekka) geplaatst.
  • De slachter moet zorgen dat het dier niet angstig wordt; het slachtmes mag bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn voor het dier of in de nabijheid van het dier geslepen worden; het slachten mag niet door andere dieren gezien worden.
  • Het dier moet door het doorsnijden van de halssslagader en luchtpijp met één snee worden gedood.
  • Voor elk dier moet het gebed: Bismillah Allahu Akbar worden uitgesproken.
  • Het dier moet dan volledig leegbloeden.
  • Het dier moet zo min mogelijk pijn lijden.

Over dit pijn lijden zijn de meningen verdeeld. De afbeelding rechts van de organisatie Animal Freedom (Vrijheid voor dieren) geeft wel aan waarom. Steeds meer mensen eisen dat de dieren eerst worden verdoofd om zo het pijn lijden te beperken. Maar volgens veel moslims is verdoofd slachten niet halal. In 2011 - na hevige discussies - besluit de Tweede Kamer onverdoofd slachten te verbieden.

Islamitische religieuze geleerden zeggen: verdoofd slachten is halal.
De discussie over het wel of niet verdoofd slachten, levert een interessante uitspraak op. Islamitische geleerden spreken namelijk uit dat verdoofd slachten wel degelijk halal is. Ahmed Marcouch (tweede kamerlid van de Partij van de Arbeid) schrijft over die uitspraak in zijn artikel ‘Verdoving voor rituele slacht is halal’ in 2011 heel mooi:

De discussie over ritueel slachten heeft moslims een mooie nieuwe bevinding opgeleverd: verdoving vóór rituele slacht is wel degelijk halal. De Islamitische geleerden hebben dit uitgesproken in Fatwa’s*. De gedachte daarachter is glashelder: de essentie van de rituele slacht is het dierenwelzijn. Nu wij de beschikking hebben over deze technieken en de onderzoeken kennen naar de pijn bij dieren tijdens de slacht, hebben wij de plicht om die kennis te gebruiken. Niet langer is de rituele slacht met het vlijmscherpe mes in de hals de meest pijnloze slachtmethode, humaner is vooraf te verdoven. Daarmee kunnen wij onze dieren bieden wat wij onszelf en onze geliefden toestaan: pijnbestrijding. Immers, wie ondergaat tegenwoordig in Nederland nog een operatie of zelfs maar een tandartsbehandeling zonder verdoving onder het motto dat in de tijd waarin de profeet Mohamed leefde verdoving nog niet bestond? Dat zou beestachtig zijn.

*Een fatwa is een juridisch advies van een islamitische geestelijke leider.

(Bron: http://www.kampen.pvda.nl/nieuws/nieuws/2011/marchouch.html)

 

Er zijn nog een paar voorwaarden die bepalen of het vlees halal is of niet:

  • Het dier moet onder goede omstandigheden zijn gefokt en opgegroeid.
  • Het dier moet goed voer en onderdak hebben gehad.
  • Het dier moet voorzichtig worden vervoerd om stress te vermijden.

Deze voorwaarden geven aan dat dierenwelzijn in de islam een belangrijke verantwoordelijkheid is die aan de mens is toevertrouwd.


Vraag: welke islamitische slachtregels worden op de afbeelding van de schapenslachterij hierboven niet nageleefd?

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar