Banner

Moslima’s en sport


Vrijwel iedereeen doet wel aan sport, of is geïnteresseerd in sport. Maar is sporten volgens de islam halal, is het een goede daad?

Voor jongens wel, voor meisjes op voorwaarden. Meisjes en vrouwen moeten namelijk al sportend een aantal islamitsche regels opvolgen. Welke regels dat zijn, kun je onder andere op allerlei informatieve sites opzoeken. Op één zo’n site -Vragen en Islam- vonden we de volgende vraag: mogen meisjes samen met jongens sporten?

Het antwoord daarop was:

"De islam hecht grote waarde aan fysieke (lichamelijke) en mentale (geestelijke) gezondheid. Voornamelijk de jeugd wordt sterk aangespoord om zich zowel fysiek als mentaal trainen. Er wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen man en vrouw. Maar het is belangrijk dat tijdens deze activiteiten de islamitische verboden niet worden geschonden. Voor een vrouw zijn er drie punten waar men rekening mee moet houden:

  1. een vrouw moet rekening houden met de bedekking van haar lichaam in het zicht van niet-verwante mannen.
  2. een vrouw moet het mijden bewegingen uit te voeren die het mannelijke geslacht kunnen prikkelen.
  3. een vrouw mag zich niet bevinden in een gesloten ruimte met niet-verwante mannen en moet hier rekening mee houden.

Als men zich aan deze regels houdt, is het toegestaan te sporten en ook beroepssporter te worden. Maar sport mag geen doel op zich worden. Het lichaam behoort in conditie gehouden te worden uit oogpunt van gezondheid, niet uit cosmetisch oogpunt. Dan is sport een goede daad.

Het is uit dit antwoord duidelijk dat moslima’s -gelovige islamitische meiden- niet zo maar even kunnen gaan fitnessen of zwemmen. Hoe passen zij er een mouw aan?
Wat de bedekking van het lichaam betreft is er een oplossing gevonden: de sporthoofdoek en de boerkini.

Sporthoofddoek
De sporthoofddoek is een strakke kap die het haar niet alleen bedekt maar ook in toom houdt. Ze zijn er in allerlei verschillende stijlen, van sober tot heel elegant. Ook sommige niet-moslima’s gebruiken de hoofddoek om te voorkomen dat hun haar tijdens het sporten om hun hoofd zwiert.

Maar hoe bruikbaar ook, het dragen van sporthoofddoek wordt niet overal en altijd geaccepteerd. Het is voorgekomen dat bijvoorbeeld fitnesscentra de hoofddoek verboden. Niet zo zeer uit veiligheidsoverwegingen, maar omdat alle petjes en bandana’s verboden waren. Uiteindelijk is daar is de Commissie Gelijke Behandeling aan te pas gekomen. Als gevolg zijn de huisregels aangepast: petjes blijven verboden, maar de sporthoofddoek mag op grond van religieuze overtuiging.

 

Boerkini
Voor het zwemmen en en dagje strand is er de boerkini. Het is een lichaamsbedekkend pak van zwemstof, zoals je hier op de afbeelding ziet. Anno 2011 zie je nog niet zoveel moslima’s in een boerkini. Maar dat lijkt te gaan veranderen, kijk maar eens naar het filmpje 'Boerkini’s vliegen de winkel uit'.
 

 

Nederland moet nog wel wennen aan de boerkini’s. Het is voorgekomen dat moslima’s met een boerkini het zwembad werden uitgestuurd. Als reden werd opgegeven dat andere mensen “ongemakkelijke gevoelens” zouden hebben. Daarbij zou het ander al geldende verbod op het dragen van zwembroeken met pijpen tot over de knie en t-shits niet meer te handhaven zijn wanneer sommige vrouwen een boerkini dragen.

De Commissie Gelijke Behandeling heeft geoordeelt dat het verbod op boerkini’s in strijd met de wet is. Maar uiteindelijk mogen gemeentes zelf uitmaken of ze de boerkini verbieden of niet.

Maar hoe zit het met samen sporten?
Volgens 'Vragen en Islam' mag je wel samen sporten. Als je de regels maar volgt. Toch zijn er moslima’s die zich prettiger voelen bij speciale ladies only trainingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het kickboksen. Kennelijk zijn geloof en boksen niet met elkaar in tegenspraak want er zijn steeds meer moslima’s die deze sport beoefenen. Ze geven aan deze van huis uit mannelijke sport een vrouwelijke touch met modieuze kleding en roze bokshandschoenen. Maar ze blijven stoer en gaan er bij de trainingen stevig tegen aan. In haar artikel Vechten met roze handschoenen noteert kickbokster en schijfster Jasmijn Rana het volgende stukje dialoog dat plaatsvond na een training in de kleedkamer:

Halima: Ah lekker! Ik ben kapot!
Aziza: Zo, anders ik wel. Die elleboog van jou was echt niet normaal hoor?
Halima: Elleboog?
Aziza: Ja elleboog ja! Je blokte mijn knie met je elleboog! Dat wordt zéker een blauwe plek. Hier kijk.

(Aziza stroopt haar legging omhoog en laat haar knie zien, die een beetje rood is.)

Halima:  Ach man, dat is niks. Kijk, dit zijn blauwe plekken. Dit (laat haar bovenarm zien), dit (laat haar dijbeen zien).
(Trainster Mounia komt binnenlopen en lacht om het gesprek. Ze tilt haar knie op en wijst op haar scheenbeen.)
Mounia:  Kijk, zo kan het ook. Geen blauwe plekken. Jullie moeten nog hard worden. En gewoon beter verdedigen.

 








 

 

 

 

Willen jullie meer weten over over Jasmijn Rana en kickboksende moslima’s? Ga dan naar het onderwerp Rolmodellen.

Bron: Vechten met roze bokshandschoenen
Over gender en religie bij Marokkaans-Nederlandse kickboksters 
Auteur: Jasmijn Rana

 

Er zijn nog allerlei verboden te vinden, je zou niet samen met mannen mogen sporten, alleen sporten daar waar mannen je niet kunnen zien, of geen wedstrijden mogen spelen. Maar wereldwijd verleggen moslima’s grenzen. Zoals bijvoorbeeld dit Australische moslima -team Auburn Tigers dat medoet aan de australische Rugby Liga (AFL). De speelsters komen uit verschillende islamitische landen.

 
Registratie & Aanmelden Docenten
Colofon

eu-logo

Islam in the Spotlight is gemaakt met financiële steun van de EU: Klik hier.

mamlukstar